UHVDR Pag » Naslovna » Najnovije obavijesti » OBILJEŽENO DVADESET GODINA OD OSNIVANJA PRVE SATNIJE ZBORA NARODNE GARDE PAG

OBILJEŽENO DVADESET GODINA OD OSNIVANJA PRVE SATNIJE ZBORA NARODNE GARDE PAG

Tekst/Foto preuzeto sa: Pag-Press.com   
Četvrtak, 18 Listopad 2012 07:36

U organizaciji UHVDR-a Paga i Grada Paga obilježena je dvadesetogodišnjica osnivanja Prve satnije Zbora narodne garde Pag. Članovi udruge i nekadašnji pripadnici Prve satnije okupili su se pred crkvom sv. Marije u Starom gradu na mjestu gdje je 1991. godine satnija i utemeljena. Početak osnivanja satnije bila je zapovijed Sekretarijata za obranu Općine Pag o utemeljenju diverzantskog i protudiverzantskog voda u sklopu policije.

Satnija je kasnije prerasla u samostalni odred Pag.

-Naša je udruga preuzela časnu zadaću da u narednom periodu prikupi i sačuva svu povijesnu građu vezanu za stvaranje Zbora narodne garde i Hrvatske vojske na području otoka Paga kako bi se za naraštaje koji dolaze sačuvala istina o ulozi paških vojnika u Domovinskom radu, rekao je Davor Fabijanić, predsjednik UHVDR-a grada Paga.

Na skupu u Starom gradu je rečeno kako su članovi Samostalnog odreda Pag bili s cijelog otoka Paga, a odred je izazivao strahopoštovanje kod neprijatelja, a kod naroda divljenje. U početku je, rečeno je na skupu, postrojba bila slabo naoružana, ali su njeni članovi dokazali kako se beskrajnom ljubavi prema Domovini može nadoknaditi nedostatak ratne tehnike. Nekadašnji članovi satnije su naveli kako su bili generacija kojoj je pripala čast i privilegija braniti i obraniti Hrvatsku.

-S ponosom ističemo kako su pripadnici paških postrojbi branili Domovinu od Banije, preko Like, Paškog mosta i zadarskog zaleđa do Miljevačkog platoa. S pijetetom se prisjećamo i četvorice poginulih branitelja s našeg otoka, rekao je Davor Fabijanić.

Fabijanić je pozvao branitelje na suradnju u prikupljanju zapisa, fotografija i sjećanja radi izrade publikacije o Pagu u Domovinskom ratu.

Članovi UHVDR-a grada Paga i nekadašnji pripadnici Prve satnije su na Gradskom groblju položili vijence na grobove poginulih branitelja te su sudjelovali na misi u crkvi sv. Marije u Starom gradu.