UHVDR Pag » Naslovna » Najnovije obavijesti » VILIM KARLOVIĆ U PAGU PREDSTAVIO SVOJU KNJIGU "PREŽIVIO SAM VUKOVAR I OVČARU"

VILIM KARLOVIĆ U PAGU PREDSTAVIO SVOJU KNJIGU "PREŽIVIO SAM VUKOVAR I OVČARU"

Tekst/Foto preuzeto sa: Pag-Press.com   
Četvrtak, 18 Listopad 2012 07:49

U organizaciji UHVDR-a Grada Paga u velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu predstavljena je knjiga umirovljenog časnika i branitelja Vilima Karlovića „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“. Karlovića su pred početak predstavljanja knjige pozdravili Davor Fabijanić, predsjednik i Tino Herenda, potpredsjednik UHVDR-a Grada Paga.

Vilim Karlović je predstavljanje svoje knjige počeo navodeći kako je 2008. godine došao do dna kada je ubio svojeg kuma.

-Tada sam doista došao do dna i kada sam se našao u Remetincu okrenuo sam se Bogu, molio sam. Počele su mi dolaziti slike Vukovara i od uprave Remetinca sam zatražio premještaj u samicu jer sam želio zapisivati svoje misli i sjećanja. U zatvoru se svjetlo gasi u deset sati, ali pisao sam uz slabo požarno svjetlo. Uskoro sam počeo shvaćati kako pišem knjigu, rekao je Karlović.

Karlović je naveo kako je nepravomoćno osuđen, a iz pritvora je pušten do odluke Vrhovnog suda. Karlović je krenuo u rat 1991. godine, a nakon pada Vukovara je zarobljen i odveden na Ovčaru i na Velepromet. Odveden je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici gdje je prošao mučenje i zlostavljanje. O događajima na Ovčari i u Vukovaru nekoliko puta je svjedočio u Haagu, a dva puta je svjedočio i u beogradskom procesu kao svjedok obrane dvojice pripadnika Šešeljevih četnika koji su ga spasili. Knjiga „Prošao sam Vukovar i Ovčaru“ podijeljena je u četiri dijela. U prvom dijelu Karlović govori o gubitku nade u život, o ubojstvu i pritvaranju i iznosi svoja razmišljanja o bezizlaznosti. Opisuje svoj životni i ratni put u Vukovaru, tragedije i patnje na Ovčari i na Veleprometu.

-Sve što se zbivalo tih ratnih dana bilo mi je motivacija i utjeha da smognem snage izdržati i novu životnu nevolju. Na neki je način taj boravak u pritvoru bio i pokretač za pisanje ove knjige, rekao je Karlović.

U drugom dijelu knjige Karlović navodi kako su ga dva četnika, Marko Ljuboja Mare i Predrag Milojević Kinez spasili nakon što je već bio mučen i masakriran. Opisao je i zatvaranje u logoru Srijemska Mitrovica. U trećem dijelu knjige Karlović opisuje kako je sreo dvojicu četnika koji su ga spasili. Bili su optuženi za ratni zločin na Ovčari, a Karlović je pozvan kao svjedok obrane. Marko Ljuboja Mare je oslobođen nakon njegova svjedočenja.

-Posjetio sam Marku u njegovoj kući i kada smo razgovarali shvatili smo da smo se u Vukovaru borili jedan protiv drugoga i to za iste položaje. Shvatio sam i to da nije promijenio svoje stavove o ratu. Jedino u čemu smo se složili bila je vjera u Boga, rekao je Karlović.

U četvrtom dijelu knjige Karlović opisuje suđenje i presudu po kojoj je nakon 14 mjeseci pušten iz pritvora. Opisuje kako je pomogao Predragu Milojeviću Kinezu koji se osam godina nalazio u pritvoru.

-Tada sam počeo istraživati događaje iz Vukovara jer samo htio znati za koga svjedočim. Ono što sam doznao potvrdilo je da sam bio u pravu kada sam vjerovao u Kinezovu nevinost, a moje se istraživanje nastavlja, ono se proširilo i već sam prikupio preko tisuću stranica raznih dokumenata i izjava, rekao je Karlović.

Karlović je naveo kako čovjek nikada ne smije pomisliti da je nada izgubljena.

-Moja je utjeha bila i u tome što sam znao da sve nade ne završavaju u ovom našem zemaljskom životu. Nakon svega sam naučio da Bog koji mi je tu nadu dao i održavao je nikada to ne čini bez razloga. Knjiga je velikim dijelom prožeta i mojim poimanjem duhovnosti, jer sam najveći izvor utjehe i nade vidio u Bogu. Nije mi namjera bila nikoga uvjeravati u nešto i biti svjedokom, ali sam morao posvjedočiti svoju čvrstu vjeru u to da mi je u oba slučaja mojega životnog pada nadu u život dao i vratio samo dragi Bog. Nakon svih kalvarija koje mi je život donio znam da će mi Bog pomoći tako da nikada više neću biti isti, rekao je Karlović.

Mnogi koji su bili nazočni na predstavljanju kupili su knjigu koju je Vilim Karlović potpisivao.