UHVDR Pag » Naslovna » Najnovije obavijesti » NA VRHU SV. VID, NAJVIŠEM NA PAGU, IZGRAĐEN JE ZAVJETNI KRIŽ PAŠKIH BRANITELJA

NA VRHU SV. VID, NAJVIŠEM NA PAGU, IZGRAĐEN JE ZAVJETNI KRIŽ PAŠKIH BRANITELJA

Tekst/Foto preuzeto sa: Pag-Press.com   
Četvrtak, 18 Listopad 2012 07:53

Oko 200 graditelja sudjelovalo je u akciji izgradnje Zavjetnog križa paških branitelja na najvišem otočnom vrhu Sv. Vid, na visini od 330 metara. Izgradnju Zavjetnog križa su organizirali UHVDR-a Grada Paga i Mjesni odbor Šimuni. Kamenje su vadili, prenosili, oblikovali i križ gradili članovi UHVDR-a Paga, DVD-a Pag, članovi MK "Paška bura", učenici srednje škole, članovi LD "Kamenjarka" i brojni građani.

U gradnji Zavjetnog križa pomagalo je i nekoliko majstora graditelja suhozida iz Barbata kioji su sudjelovali u gradnji spomen križeva na Kornatima. Zavjetni križ je dugačak 24, širok 14 i visok 0,8 metara. Nekoliko dana prije ove akcije, probijena je makadamska cesta od mjesta Šimuni do vrha Sv. Vid.

-Uspješno je napravljen veliki Zavjetni križ od kamena, a uz križ je izgrađen i pristupni put od parkirališta do križa i postolje za zastavu na najvišem vrhu na otoku. Klesari će idućih dana na gornjoj površini križa u kamenu isklesati hrvatski pleter, rekao je predsjednik UHVDR-a Grada Paga Davor Fabijanić.

Gradnja Zavjetnog križa paških branitelja protekla je u izuzetno dobrom raspoloženju, a sve je bilo dobro organizirano. Za sve sudionike akcije bio je osiguran prijevoz, a na Sv. Vidu je bilo dovoljno pića i hrane.

-Ponosan sam što je najvišem vrhu na otoku izgrađen Zavjetni križ paških branitelja, a moram naglasiti kako sam zadovoljan što se odazvalo toliko ljudi, graditelja suhozida, članova udruga, građana, koji su svi doprinijeli da se ovaj projekt ostvari. Svi su se trudili kako bi se križ što bolje napravio. Najviši vrh na otoku je nakon izgradnje ceste dostupan svima za razgledavanje, a sada se na njemu, uz crkvu, nalazi i lijep križ izgrađen u suhozidu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Među graditeljima Zavjetnog križa paških branitelja najstarija su bila braća Fabijanić iz Šimuna koji imaju 86 i 81 godinu. Mnogi sudionici akcije su prvi puta bili na vrhu Sv. Vid. Divili su se pogledu na Pašku uvalu, Paška vrata, Velebitski kanal, Velebit i Kvarnerić. Nakon izgradnje Zavjetnog križa, za sve sudionike akcije u Šimunima je bio organiziran ručak. Vrh Sv. Vid bio je veliko otkriće za mnoge sudionike akcije, a očekuje se kako će biti veliko otkriće i za turiste. Na vrhu. Sv. Vid se nalazi crkva Sv. Vida i ostaci ilirske gradine. Uz to, vrh Sv. Vid krasi i novi, veliki Zavjetni križ paških branitelja.