UHVDR Pag » Ratni put

RATNI PUT SAMOSTALNOG ODREDA PAG

Nakon prvih višestranačkih izbora u svibnju 1990. g uspostavljena je nova demokratska vlast u Hrvatskoj. Nezadovoljni novonastalom situacijom i gubitkom privilegija, srpski narod uz pomoć JNA postavlja barikade po Hrvatskoj, prekida cestovne komunikacije i diže oružanu pobunu. Nakon krvavog Uskrsa bilo je jasno da će hrvatski narod morati krvlju braniti svoju slobodu i Domovinu.

Krizni štab općine Pag daje zadaću Sekretarijatu za narodnu obranu da pristupi formiranju i opremanju dobrovoljačkih jedinica sa područja otoka. U tom momentu postojale su samo redarstvene snage.

Dana 28. lipnja 1991. godine dolazi zapovijed o osnivanju 112. Brigade ZNG u čijem sastavu treba formirati Samostalnu bojnu Pag. Počinje okupljanje dragovoljaca i formiranje prvih formacija ( ispred crkve u Starom gradu, Križevačko odmaralište). Odlukom Ministarstva zdravstva RH formirana je i ratna bolnica "Šiška " u Pagu.

Pošto se rat u Hrvatskoj iz dana u dan zakuhtava dolazi zapovijed o formiranju Samostalnog odreda Pag sa temeljnom zadaćom obrane Paškog mosta i trajektne linije Prizna – Žigljen, jedine komunikacije između sjevera i juga Hrvatske. Tijekom listopada i studenog 1991. godine agresorsko zrakoplovstvo JNA u više navrata pokušava prekinuti navedenu komunikaciju.

Herojskom obranom paških branitelja neprijatelj je spriječen u svom naumu, te je ta presudna poveznica spašena i zasigurno promijenila tijek Domovinskog rata. U borbenim akcijama na Paškom mostu nije bilo poginulih branitelja, dok je neprijateljska strana izgubila dva zrakoplova, a nekoliko ih je oštećeno. Obranom Paškog mosta i pristaništa Prizna – Žigljen Samostalni odred Pag se po zapovijedi gasi, a paški branitelji prelaze u ratne postrojbe formirane na ličkom bojilištu u čijem sastavu do kolovoza 1995. godine sudjeluju u svim borbenim akcijama diljem Like.

Valja napomenuti da su paški dragovoljci bili na ratištu kod Siska- Komarevo, preko Like, zadarskog i šibenskog zaleđa.

Kroz Domovinski rat imali smo 6 poginulih i 20 ranjenih boraca.

Napominjemo da su paški branitelji čista srca i čistih ruku odradili sve zadaće koje im je rat postavljao na ponos svih otočana i svekolikog hrvatskog naroda.